Οι τροϊκανοί απαιτούν μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέακατά 20%, δηλαδή στα 600 ευρώ από 751 σήμερα, όπως επίσης κατακόρυφη μείωση των μισθών στις κλαδικές συμβάσεις με πάτωμα τα 750 ευρώ, συνεχίζοντας, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Η απαίτησή τους δεν κάμπτεται παρότι επιστημονική μελέτη για το κόστος εργασίας στην Ελλάδα πριν και μετά το Μνημόνιο καταρρίπτει τον μύθο ότι το χαμηλό επίπεδο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στους μισθούς.
Στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με το υπουργείο Εργασίας οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας δεν υποχώρησαν ούτε κατ' ελάχιστον από τις απαιτήσεις τους, συνέδεσαν την πορεία του PSI με την άμεση λήψη μέτρων και ζήτησαν:
1) Μείωση κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) από 751 στα 600 ευρώ (μείωση 20%).Ταυτόχρονα η τρόικα απορρίπτει την πρόταση του υπουργείου Εργασίας και εργοδοτικών οργανώσεων για τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
2) Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα με κατάργηση της μετενέργειας (ισχύς της σύμβασης για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της) με στόχο σταδιακά το πάτωμα των κλαδικών συμβάσεων να φθάσει γύρω στα 751 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ.
3) Κατάργηση ή περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού.
4) Κατάργηση των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
5) Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων.
6) Αλλαγές στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ).
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι με τις εξής προϋποθέσεις:
- Χρήση από τις επιχειρήσεις της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.
- Καταβολή εισφορών μέσω τραπεζικού συστήματος.
- Συνέπεια στην καταβολή των εισφορών.