Δημοφιλείς

Eνημέρωση με θέματα της επικαιρότητας

Ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου των μισθωτών και των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη»

Η καταγραφή περίπου 1, 7εκ εργαζομένων ( τόσοι  έχουν απομείνει εξαιτίας των υψηλών ποσοστών ανεργίας ) πρέπει να ολοκληρωθεί  -με ευθύνη των επιχειρήσεων – σε δύο μήνες ,μέχρι τις 16 Νοεμβρίου . Οι επιχειρήσεις  είναι υποχρεωμένες  να δώσουν αναλυτικά στοιχεία για τους εργαζόμενους, τους μισθούς  ακόμα και το ωράριο ώστε  να  καταγραφεί πόσοι και ποιοι εργάζονται, με ποιους μισθούς, με τι είδους συμβάσεις και σε τι είδους επιχειρήσεις, σε ποιον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας και σε ποια περιοχή της χώρας, καθώς και άλλα στοιχεία που αφορούν στην ηλικία και την εκπαίδευση των μισθωτών.  Ετσι , θα γίνονται αμέσως αντιληπτές  οι αλλαγές στις συμβάσεις , οι τυχόν μειώσεις μισθών αλλά και οι υπερωρίες .

Η καταγραφή αφορά όλους τους μισθωτούς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και όσους εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε υπουργεία, ΝΠΔΔ και δήμους.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το υπουργείο θα έχει πλέον στα χέρια του μια πλήρη στατιστική απεικόνιση , μια «πυξίδα» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης , της μισθωτής εργασίας  στη  χώρα που θα συμβάλει στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας  αλλά και σ την υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων κατά της ανεργίας . Επίσης , οι υπηρεσίες βάσει των στοιχείων θα μπορούν να προχωρούν αυτόματα σε έκδοση διοικητικών πράξεων (εγγραφές, αναστολές, διαγραφές, επιδόματα, χορήγηση βεβαιώσεων, κλπ.
Συγκεκριμένα , ο επιθεωρητής εργασίας , έχοντας στα χέρια του την έκθεση για κάθε επιχείρηση ,θα μπορεί να ελέγξει ποιοι δεν έχουν δηλωθεί και τι ωράριο τηρούν.  Πάντως , όσοι γνωρίζουν καλά την αγορά, προβληματίζονται για τα αποτελέσματα του εγχειρήματος και υποστηρίζουν ότι οι εργοδότες που «κρύβουν» εργαζόμενους δε θα τους δηλώσουν ούτε ηλεκτρονικά .
Αναλυτικά , με την ηλεκτρονική καταγραφή το υπουργείο θα έχει πλήρη εικόνα:
- Για τον αριθμό των εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση. Έτσι θα αντιμετωπιστούν κρούσματα <μαύρης εργασίας>, η οποία σε πολλούς κλάδους έχει φτάσει το 38%.
- Για το ωράριο εργασίας, ώστε να διασφαλιστεί πως καταβάλλονται κανονικά οι υπερωρίες.
- Για το είδος της απασχόλησης, δηλαδή αν πρόκειται για θέσεις πλήρους ή ευέλικτης εργασίας. Αυτό θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση κρουσμάτων, όπου εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης αλλά δουλεύουν κανονικό οκτάωρο με μισό όμως μισθό.
- Για το ύψος των αποδοχών. Έτσι θα διασφαλιστεί η τήρηση της νομοθεσίας για τον κατώτερο μισθό και δεν θα μπορεί μία επιχείρηση να <σπάει> το φράγμα των 586 ευρώ (510 για τους νέους).
Προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, το υπουργείο σχεδιάζει ήδη σαρωτικούς ελέγχους  και επιβολή τσουχτερών προστίμων .
Τα πρόστιμα  που προβλέπονται θα ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο. Οι υψηλές αυτές κυρώσεις θα επιβάλλονται  από τις 16 Σεπτεμβρίου άμεσα, επιτόπια και κατά "δέσμια αρμοδιότητα" του ελεγκτή.
« Τα πρόστιμα αυτά καθιστούν πλέον την αδήλωτη εργασία μία ασύμφορη και ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη πρακτική για τις επιχειρήσεις – έχει δηλώσει ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης-  Με δύο λόγια, τα ψέματα τελείωσαν. Άλλοθι δεν υπάρχει για κανέναν. Όποιος σχεδιάζει να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά».
Για τον συντονισμό  όλων των ελεγκτικών οργάνων και υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων καθώς και η κατάρτιση νέου επιχειρησιακού σχεδίου ελέγχων για την πάταξη της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας με τη συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας  πραγματοποιείται σήμερα  ( Πέμπτη) σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας  υπό τον κ. Βρούτση
Στην σύσκεψη μετέχουν , επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, η γενική γραμματέας του υπουργείου κ. Άννα Στρατινάκη, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Βασίλειος Κοντογιάννης και αρμόδιοι αξιωματικοί της Υπηρεσίας καθώς και υπηρεσιακά στελέχη από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) και την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Ε.ΥΠ.Ε.Α).