Άρθρο του Άγγ. Αθανασόπουλου όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ
Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα νοσεί σοβαρά. Η κυβέρνηση έχει διαχωριστεί σε βιλαέτια. Ορισμένοι υπουργοί έχουν αρχίσει να κρυφοκοιτάζουν, ή ακόμη και να προετοιμάζονται, για την επόμενη ημέρα, χωρίς να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών. Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση λειτουργεί εγωιστικά. Τοποθετεί την παραταξιακή της ευδαιμονία πάνω από το μέλλον της χώρας.Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο έχουν πλέον καταλήξει στελέχη της τρόικας στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στις Βρυξέλλες, καθώς και ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα.
Οπως λένε οι άνθρωποι αυτοί, η σημερινή πολιτική τάξη δεν έχει, στη συντριπτική της πλειοψηφία, ούτε τη συνείδηση για να αντιληφθεί ούτε τα κότσια για να υλοποιήσει το μέγεθος της προσαρμογής που απαιτείται για να διασωθεί η Ελλάδα ή ακόμη και να παραμείνει στην ευρωζώνη.
Ηδη σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχει ξεκινήσει η αναζήτηση προσώπων νέων και άφθαρτων από διάφορους χώρους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια σύγχρονη πολιτική ελίτ. Αυτή, σε συνδυασμό με καταξιωμένους τεχνοκράτες, θα μπορούσε, επιμένουν οι πληροφορίες, να δημιουργήσει το όχημα που θα σύρει την Ελλάδα προς τα εμπρός, έξω από τη «λάσπη της χρεοκοπίας».
«Είναι τέτοια η έλλειψη εμπιστοσύνης που ό,τι και να πει κάποιος υπουργός ουδείς τον πιστεύει» σημειώνουν προς «Το Βήμα» κοινοτικές πηγές. «Η χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι οι προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2012. Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να προϋπολογίσει ό,τι θέλει και εμείς αρχικά να συμφωνήσουμε. Αυτό δεν λέει τίποτα, διότι ουδείς γνωρίζει, ούτε καν ο ίδιος, αν οι φόροι που επιβάλλονται θα εισπραχθούν ή αν οι περικοπές που υπόσχεται θα υλοποιηθούν. Και ας μη μιλήσουμε για την εργασιακή εφεδρεία» εξηγούν οι ίδιες πηγές.
Δεν είναι όμως μόνο οι δυσκολίες του κ. Ευ. Βενιζέλου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απογοήτευσε μεν τους εταίρους του σε ορισμένες περιπτώσεις – μιλώντας «σαν δικηγόρος σε μηχανικούς» (σ.σ.: στα αγγλικά η φράση είναι «like a lawyer to engineers») σύμφωνα με έκφραση γνώστη του παρασκηνίου – αλλά οι ευθύνες δεν μπορούν να βαρύνουν μόνο αυτόν.
«Ολοι οι κορυφαίοι υπουργοί είναι αόρατοι. Σκέφτονται μόνο το ενδεχόμενο εκλογών και τη δική τους επιβίωση. Εδώ όμως μιλάμε για κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η επόμενη ημέρα είναι πολύ μακριά. Δεν είναι δυνατόν να προσφέρουν ευρωπαϊκές χώρες βοήθεια σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και οι υπουργοί να τους σνομπάρουν» τονίζει διπλωμάτης μικρής, αλλά πολύ σημαντικής εντός του πυρήνα της ευρωζώνης ,χώρας.
Φυσικά, το περιστατικό αυτό δεν επαρκεί για να περιγράψει την κατάσταση. Ξένες διπλωματικές πηγές αμφισβητούν πλέον την ίδια την ικανότητα του κ. Γ. Παπανδρέου να υλοποιήσει αυτά για τα οποία δεσμεύεται δημοσίως όταν εμφανίζεται σε fora όπως πρόσφατα στο Βερολίνο.
«Ο έλληνας Πρωθυπουργός λέει όλα όσα κάποιος θα ήθελε να ακούσει. Αυτά όμως δεν περνούν πια. Οι καλές προθέσεις δεν πείθουν. Η τρόικα έχει εντοπίσει τις δυσλειτουργίες που στην αρχή δεν μπορούσε να δει.
Δεν φανταζόταν άλλωστε πόσο διαλυμένη ήταν η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα, ούτε την έκταση της διαφθοράς και την όσμωση του κράτους με τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα. Η εργασιακή εφεδρεία και ο τρόπος που το ΠαΣοΚ και η ΝΔ χειρίστηκαν το ζήτημα διέλυσαν τις όποιες αυταπάτες» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Το πρόβλημα για τον Πρωθυπουργό, τονίζουν άριστα ενημερωμένες πηγές, είναι ότι έχει αρχίσει να χάνει ερείσματα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το «φωτοστέφανο» του μεταρρυθμιστή έχει αρχίσει να ξεθωριάζει σύμφωνα με την περιγραφή έγκυρου παρατηρητή των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Η ανησυχία καθίσταται βαθύτερη καθώς λείπουν οι εναλλακτικές λύσεις. Τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα του κ. Αντ. Σαμαρά να χειριστεί το βαρύ φορτίο της σημερινής κρίσης. Αυτό απεδείχθη άλλωστε και στην τελευταία συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας όταν ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε και πάλι αρνητικός στο σενάριο της συναίνεσης.
«Η εμμονή του στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου έχει εξοργίσει πολλούς» τονίζει στο «Βήμα» πηγή της τρόικας. «Μοιάζει να μην καταλαβαίνει τι διακυβεύεται στην Ελλάδα. Τοποθετεί το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό» προσθέτουν.