Δημοφιλείς

Eνημέρωση με θέματα της επικαιρότητας

3.000 φωτοτυπίες, μία συγγνώμη


της ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Τουλάχιστον 3.000 φωτοτυπίες εκτιμάται ότι θα αναπαράγονται καθημερινά σε κάθε σχολική μονάδα, λόγω της έλλειψης βιβλίων.
Οι εκπαιδευτικοί, που θα περιμένουν στην ουρά, θα προσεύχονται να μη χαλάσει το φωτοτυπικό ή να μην τελειώσει το μελάνι. Αλλωστε, αν συμβεί αυτό, πού θα βρεθούν τα χρήματα για επισκευή ή για αγορά αναλώσιμων; Ηδη, οι σχολικές επιτροπές χρωστάνε παντού...
Την παραπάνω εικόνα σκιαγραφούν δάσκαλοι, εν όψει του αγιασμού και με αφορμή τις καθυστερήσεις στην αποστολή των σχολικών εγχειριδίων. Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, ζήτησε χτες συγγνώμη από μαθητές και γονείς για το αλαλούμ που επικρατεί με την εκτύπωση των βιβλίων. «Ούτε οι γονείς, ούτε οι μαθητές, ούτε οι καθηγητές οφείλουν να κατανοήσουν τις αδυναμίες του κράτους. Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία αυτή και αναλαμβάνω......

 την ευθύνη για να βρεθούν λύσεις», είπε η υπουργός, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο. «Εχω ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ελέγξει την υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες», τόνισε.
Εως τα μέσα Οκτωβρίου
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων, το 70% των εγχειριδίων θα διανεμηθούν στα σχολεία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί, στην παρούσα φάση, από το υπουργείο με τις εξής ενέργειες:
1. ΑΝΑΡΤΗΣΗ όλων των διδακτικών βιβλίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πλατφόρμα «ψηφιακό σχολείο» (http: //digitalschool. minedu. gov. gr/). Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και να αξιοποιούν το σχετικό υλικό, με κάθε πρόσφορο τρόπο για τους ίδιους και τους μαθητές τους.
2. ΔΙΑΝΟΜΗ σε όλους τους μαθητές ενός DVD, στο οποίο θα εμπεριέχονται τα σχολικά εγχειρίδια. Ετσι οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα και στο σπίτι τους ηλεκτρονικά να μελετούν τα μαθήματα.
3. ΜΕΡΙΜΝΑ, εκ μέρους των διευθυντών και των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων, για την έγκαιρη εκτύπωση, αναπαραγωγή και διανομή του απαραίτητου εκπαιδευτικού υλικού στους μαθητές στη διάρκεια των λίγων ημερών της καθυστέρησης.

«Επαγγελματικός εξοπλισμός»
Καθημερινά σε ένα 12θέσιο σχολείο θα χρειάζονται πάνω από 3.000 φωτοτυπίες, όπως εκτίμησε ο ειδικός γραμματέας της ΔΟΕ, Νίκος Φασφαλής, ο οποίος πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται επαγγελματική υποδομή, δηλαδή επαγγελματικό μηχάνημα και ένας άνθρωπος να βγάζει φωτοτυπίες όλη την ημέρα. Επιπλέον, τα χαρτί θα πρέπει να αγοραστεί από τις σχολικές επιτροπές, οι οποίες χρωστάνε παντού».
Στη σειρά...
«Οι συνάδελφοι που θα περιμένουν στην ουρά, θα προσεύχονται να μη χαλάσει ή να μην τελειώσει το μελάνι πριν έρθει η δική τους σειρά, γιατί αν συμβεί αυτό πού να βρεθούν τα χρήματα για επισκευή ή για αγορά αναλώσιμων», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος».

Σε πολλά διδακτήρια υπάρχουν παλιά φωτοτυπικά μηχανήματα, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αλέξανδρος Δελμούζος», Σάββας Σεχίδης, υποστηρίζοντας πως το... μπαλάκι για τις φωτοτυπίες πέφτει στις σχολικές επιτροπές, οι οποίες ήδη άρχισαν να αντιδρούν. «Μόνο στο δήμο Παλλήνης (Αττικής) υπολογίζεται ότι απαιτούνται 330.000 ευρώ το χρόνο για φωτοτυπίες στα σχολεία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μείωση έως 60%
Οπως είναι γνωστό, το «ψαλίδισμα» των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες έχει φέρει σε αδιέξοδο τους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι δίνουν μάχη για να καλύψουν τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου, του τηλεφώνου και άλλες δαπάνες. «Τα τελευταία δύο χρόνια η μείωση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών έφτασε το 60%. Αυτήν τη στιγμή, τα χρήματα που διαθέτουν δεν γνωρίζουμε αν επαρκούν και για τα στοιχειώδη», δήλωσε στον «Α» η πρόεδρος του Ε' Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών του νομού Θεσσαλονίκης, Βασιλική Αδαμίδου, τονίζοντας πως ακόμη δεν έχουν σταλεί τα κονδύλια για την εξόφληση των καθαριστριών για την περασμένη σχολική χρονιά.
Για τους γονείς
«Δυστυχώς, σήμερα και ενώ οι εκπαιδευτικοί παρουσιάστηκαν στα σχολεία, η πραγματικότητα είναι τραγική. Υπάρχουν κέντρα διανομής που δεν έχουν κανένα βιβλίο και άλλα κέντρα που έχουν ελάχιστους από τους 126 τίτλους βιβλίων, για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης», υπογράμμισε σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία, καταγγέλλοντας την πρωτοφανή αυτή κατάσταση. Κάλεσε, δε, τους συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν κατηγορηματικά να ζητήσουν χρήματα από τους γονείς ή από ιδιώτες - χορηγούς. Μάλιστα, συνέστησε να γίνουν συνελεύσεις, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονέων, ώστε να μπλοκάρουν τη διάθεση χρημάτων από τις σχολικές επιτροπές γι' αυτόν το λόγο.

Αναφορικά με τα κενά των εκπαιδευτικών, χτες η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, η εικόνα θα είναι πολύ καλή, καθώς, όπως τόνισε, 7.000 εκπαιδευτικοί έχουν γυρίσει στις σχολικές αίθουσες, ενώ προχωρούν και οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.