Δημοφιλείς

Eνημέρωση με θέματα της επικαιρότητας

Έρχονται μειώσεις στους μισθούς

Μαύρες είναι οι εκτιμήσεις για τις απολύσεις το β’ εξάμηνο του 2011 και τους μισθούς του 2012, σύμφωνα με την Έρευνα Μισθολογικών Αυξήσεων της Aon Hewitt (Salary Increase Survey). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 33% των εταιρειών «πάγωσε» τους μισθούς σε όλους τους εργαζομένους το 2011, ενώ το 16% έχει ήδη αποφασίσει πάγωμα μισθών και για το 2012. Επιπλέον, μία στις δύο εταιρείες πάγωσε τους μισθούς τουλάχιστον σε μία κατηγορία εργαζομένων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2011 και κάλυψε όλους τους κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας, περιλαμβάνοντας στο δείγμα της 120 εταιρείες, με περισσότερους από 80.000 εργαζομένους. Μαύρα είναι τα αντάτα και για τις απολύσεις που έρχονται. Σε μειώσεις προσωπικού έχει προβεί ήδη το 45% των εταιρειών και ένα 25% θα προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις τους επόμενους έξι μήνες, γεγονός που υποδηλώνει πως κλείνοντας το 2011, επτά στις 10 εταιρείες θα έχουν προχωρήσει σε απολύσεις. Υπήρξαν πάντως και κλάδοι που έδωσαν αυξήσεις. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις (5,5%) δόθηκαν στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, και ακολούθησαν οι κλάδοι της Υψηλής Τεχνολογίας (3,8%) και του Φαρμάκου (3,3%). Αυξήσεις αλλά σε μικρότερα ποσοστά έδωσαν και οι κλάδοι των Καταναλωτικών Προϊόντων (2,3%), της Ενέργειας (1,8%) και του Λιανικού Εμπορίου (1,0%).
Δραστικές περικοπές σε μισθούς του ιδιωτικού τομέα με την επικύρωση συμβάσεων εργασίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" το υπουργείο Εργασίας προχωρεί σε νέα αναθεώρηση του εργατικού δικαίου.
Μετά την καθιέρωση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων του περασμένου Δεκεμβρίου, μέσω των οποίων επιτρέπεται η βύθιση των αποδοχών κάτω των κλαδικών συμβάσεων και, ακολούθως, την πρόβλεψη για σύναψη ειδικών συμβάσεων ακόμη και με τις εργασιακές επιτροπές (σε επιχειρήσεις κάτω των 30 ατόμων), όπου εκφράζεται μόλις το 25% των μισθωτών, τώρα εξετάζεται η σύναψη επιχειρησιακής "σύμβασης" με ατομικές υπογραφές επί λίστας εργαζομένων.
Θα μπορεί δηλαδή ο εργοδότης στις επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω των 50 ατόμων (όπου εργάζεται το 90% των μισθωτών) να καλεί έναν έναν προσωπικά τους εργαζόμενους και να τους υποδεικνύει να (απο)δεχτούν τη μείωση των αποδοχών.
Οταν συγκεντρωθεί το 50% συν μία των υπογραφών, η σχετική σύμβαση θα ισχύει αυτόματα στο σύνολο του προσωπικού.